czworościan foremny
d: Wykaż, że w czworościanie foremnym wysokości przecinają się w stosunku 1:3.
Proszę o szczegółowe wyjaśnienie.
7 sty 21:12
adix: a czworoscian nie ma jednej wysokosci
7 sty 21:16
Widzę pokój: ma 4
7 sty 21:17
adix: ale chyba boczne
7 sty 21:18
Widzę pokój: weź czworościan foremny i zacznij go obracać

Ma 4 wierzchołki. Z każdego można poprowadzić
wysokość.
7 sty 21:19
Aga: Ma trzy jednakowej długości.
7 sty 21:20
Aga: czworościan 4, a trójkąt foremny 3.
7 sty 21:21
adix: 
no tak..
7 sty 21:21
d: Zaden z wniosków nie pomógł mi w rozwiązaniu zadania
7 sty 21:26
Aga: Oblicz wysokość czworościanu Narysuj dwie wysokości i poszukaj trójkątów podobnych.
7 sty 21:31
d: Wysokość mam (
a√134 )ale trójkątów podobnych (jak zresztą zawsze) nie widzę.
7 sty 21:49
Vax: Można w tym zadaniu skorzystać z własności momentu bezwładności. Nadajmy wierzchołkom ABCD masy
jednostkowe, niech X będzie środkiem ciężkości danego czworościanu, niech Y będzie środkiem
ciężkości układu punktów A,B,C, wówczas Y ma masę 3, oraz środek ciężkości całego czworościanu
| | XY | | 1 | |
− X leży na odcinku DY, dodatkowo dzieli go w stosunku |
| = |
| , oraz skoro Y jest |
| | XD | | 3 | |
środkiem ciężkości ABC, oraz jest to czworościan foremny, to DY jest jedną z wysokości danego
czworościanu, analogicznie pokazujemy, że pozostałe wysokości przechodzą przez środek
ciężkości − X.
7 sty 22:00
Aga:

IAOI=U[a
√3{3}
AD=a
OD
2=a
2−({a
√3{3})
2
AOS jest podobny do AEP
OS=x
| | a√6 | | a√6 | | a√6 | |
y=SD=H−x= |
| − |
| = |
| |
| | 3 | | 12 | | 4 | |
7 sty 22:20