funkcja kwadratowa
Zajc: Mam zadanie w którym trzeba napisać w którym punkcie funkcja osiąga extreme i ta ekstrema
to...? Nie mam zielonego pojęcia o co w tym chodzi. Wiem tylko ze ekstrema to
wierzcholki mógłby ktoś obrazowo mi to wytłumaczyć? a funkcja to :3x2+5x−1
25 mar 20:36
Eta:
Ekstremum to: największa lub najmniejsza wartość funkcji
( inaczej : maximum lub minimum funkcji)
ponieważ a = 3 >0 to wykres tej f. czyli parabola
jest ramionami skierowana do góry!
zatem w wierzcholku osiąga najmniejszą wartość
yw = ymin = − Δ/4a dla xw = −b/2a
oblicz delrtę i podstaw do tego wzoru na yw ..... i xw
i to wszystko!
podasz odp: f. osiąga minimum
yw= ymin = ...... dla x w = .......
powodzenia!
25 mar 20:45