f liniowa (nigdzie nie znalazłam takiego typu zadania więc wrzucam
gosq: wyznacz współrzędne punktów P=(−a,b) i Q= (3a, −4b) wiedząc że punkty te należą do wykresu
funkcji y=−3x+6
mam nadzieję że ktoś wyjaśni i pokaże mi jak wykonać takie zadanie
7 sty 20:41
emte: rozwiąż układ równań
3a+6=b
− 9a+6=−4b
i wyjdzie a=−10, b=−24
7 sty 20:49
gosq: dzięki
7 sty 20:59
gosq: eyyy nie wyszło mi tak! możesz to rozpisać ?
7 sty 21:03
emte: metodą podstawiania b=3a+6
−9a+6=−4(3a+6)
−9a+6=−12a−24
3a=−30
a=−10
b=3*(−10)+6=−30+6=−24
7 sty 21:12
Eta:
odp:
P(10, −24) Q ( −30, 96)
7 sty 21:13
gosq: ach w ten sposób...
7 sty 21:14