Logarytmy
MIF: Dla jakich wartości parametru m, równanie log2x + log2(x−m) = log2(3x−4) ma dwa różne
pierwiastki rzeczywiste?
odp.(1,43)
7 sty 20:24
MIF: ma ktos pomysl
7 sty 20:53
adix: zastosuj wzór na sume logarytmów
7 sty 20:56
Basiek: No wiesz, zacznij od założeń
x−m>0=> x>m
no i ...
log
2(x(x−m))=log
2(3x−4)
i teraz jako, że te same podstawy, to powinno się dać porównać
czyli x
2−xm−3x+4=0
x
2−x(m+3)+4=0
2 różne rozw
Δ>0
Dalej dasz radę?
7 sty 20:57
ICSP: 1. Dziedzina
2. Wzór na sumę logarytmów
3. Opuszczasz logarytm
4. Liczysz.
7 sty 20:57
MIF: Ale po wyliczeniu wychodzą mi pierwiastki −1 lub 7, a w odpowiedziach jest przedział
(1,1
13)
No i wogole to jeszcze co zrobic z zalozeniem x>m
7 sty 21:01
adix: a jak liczyles
7 sty 21:05
MIF: x2−x(m+3)+4=0
Δ= m2 + 9 + 6m − 4 * 4 = m2 +6m − 7 >0
Δ=64
m1= 1 lub m2 = −7
7 sty 21:08
MIF: aha, dobra juz wiem bo jeszcze zalozen nie uwzgeldnilem, ale mam takie pytanie co zrobic z tym
zalozeniem: x>m
7 sty 21:15