ułamki okresowe!!!!!! pomocy
kiki: Jeśli mógłby mi ktoś pokazać schemat rozwiązania dla tych przykładów.
Zapisz w postaci ułamka zwykłego:
a) 0,2(6)
b)1,2(13)
c) −2.34(5)
Z góry dziękuje
7 sty 20:20
Krzysiek: 0,0(6) =x / *10
0,6(6) =10x
czyli 10x−x =0,6(6)−0,0(6)
9x =0,6
| | 1 | | 8 | |
0,2 + |
| = |
| =0,2(6) |
| | 15 | | 30 | |
7 sty 20:34
kiki: a ktoś może wie jak przykład C zrobić?
7 sty 22:45
Krzysiek: Tak, ja wiem
7 sty 22:49
adix: 0,0055555555...=x / mnoze razy 10
0,05555.....=10x
10x−x== 0,0555555..−0,00555555... czyli 9x= 0,05
czyli x=1/180
−2,34555555=−(2,34 + x)
=−(234/100 + 1/180)...pare kombinacji i tyle..
7 sty 22:55
Mila:
Bardzo dobra metoda
c) x =0,345555555....../∧ 100
100x = 34,555555........
odejmujesz stronami ,ogon zniknie
7 sty 22:57