W kwadracie ABCD dane są współrzędne.... (Analityczna)
kiki: W kwadracie ABCD dane są współrzędne przeciwległych wierzchołków.
A(−3,−3) C(5,5).
Wyznacz współrzędne punktu przecięcia się przekątnych i obwód kwadratu.
Obwód wyszedł mi 20, nie wiem czy dobrze, ale mam problem z wyznaczeniem współrzędnych
wierzchołka C.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
7 sty 20:18
Krzysiek: obwód to 4*8 =32
punkt przecięcia się przekątnych to (1,1) (wystarczy skorzystać ze wzoru na środek odcinka AC)
7 sty 20:21
kiki: skąd to wychodzi.... moze ktos podac schemat...
prosze
7 sty 22:46
Krzysiek: co wychodzi?
długość boku?
|5−(−3)| =8 (odległość dwóch pktów na prostej )
7 sty 22:56
kiki: jak wyznaczyć współrzędne punktu B i D
7 sty 23:11
Krzysiek: a po co?
chyba, że jest to kolejne polecenie..
7 sty 23:13
kiki: no ale ogległość punktów to byłoby AC=√82+82 wtedy AC=64
7 sty 23:28
kiki: sory wted AC= √128
7 sty 23:28
Krzysiek:

d=|5−(−3)|=8 − jest to odległość punktu −3 od punktu 5 na prostej AB
i jest to długość boku kwadratu
7 sty 23:38