f liczbowa
gosq: Zbadaj monotoniczność funkcji f(x)=−2x2 +1 w zbiorze R
7 sty 19:58
Krzysiek: możesz narysować wykres i na podstawie wykresu określić monotoniczność
7 sty 20:00
Łukasz: (2x2 +1)'>0
oblicz i wyjdzie
7 sty 20:01
gosq: aha, czyli wystarczy ze podstawie sobie dowolną liczbe z R ?
7 sty 20:02
Aga: liczysz pochodną.
7 sty 20:04
gosq: a tak po polsku Aga? bo uczę sie na poprawe z funkcji liczbowych
7 sty 20:10
gosq: Łukasz wyszło mi x>√−1/2
7 sty 20:12
Krzysiek: jak nie miałeś pochodnych zrób wykres...
ps teraz tobie wyszły rozwiązania w liczbach zespolonych

więc źle
7 sty 20:15
7 sty 20:21
Aga: Można zaznaczyć, że jest to zadanie na poziomie klasy np. 2 LO (podstawa)
Zbadać monotoniczność można z definicji, na podstawie wykresu albo regułki, która mówi, że
jeśli a<0 to funkcja kwadratowa jest rosnąca w przedziale
(−
∞, p>, a malejąca od <p,
∞)
7 sty 20:25
Krzysiek: zad 1) dziedzina:
mianownik musi być różny od zera
miejsca zerowe: licznik równy zero
3)
a)dziedzina: (−8,8>
b) chyba widzisz kiedy funkcja jest nad osią?
c) kiedy funkcja nie jest nad osią (tzn, dla jakich iksów)
d) funkcja maleje, np. dla x∊(0,2) dla jakich jeszcze iksów maleje?
e)ten punkt najniżej rysunku jaką wartość przyjmuje? (tzn ile wynosi y)
7 sty 20:27
Aga: Gosiu, napisz swoje rozwiązania, jak się pośpieszysz to Ci sprawdzę.
7 sty 20:27
Łukasz: rzeczywiście może przesadziłem z tą pochodną do tak prostego zadania ale od pewnego czasu
inaczej nie umiem
7 sty 20:32
gosq: Aga jestem w 1 LO z rozszerzoną matmą
i z tych zadań 3 rozwiązałam bo nie nalezy do trudnych za to z 1 i 2 mam problemy (w 2 z
wykresu ktory narysowalam wychodzi ze jest rosnąca)
1: a)
3x2+1 różne od 0
3x2 różne od −1
a potem wyszło x różne od √−1/3
z miejscem zerowym tak samo tylko że =
w b dziedzina r\ {1, 2/3}
msc zerowe x= −5
w c d= (3, nieskonczonosc) i brak msc zerowego
7 sty 20:35
Aga: 1)a)D=R
c) 2x−6>0
D=(3,
∞)
7 sty 20:45
Aga: | | 2 | |
poprawka b) D=R−{−1,1, |
| } |
| | 3 | |
7 sty 20:46
Aga: Miejsca zerowe a)x=0
b)x=−5
c)brak.
7 sty 20:49
Aga: Zad. 2. masz wskazówki 20:25.
Funkcja jest monotoniczna przedziałami.
7 sty 20:51
gosq: aha dzięki
7 sty 20:59