Ciągi
Malwinka: Wyznacz wzór ogólny ciąg arytmetyczny spełniającego poniższe warunki. Który wyraz tego
ciągu jest różny 0?
a1*a2=5
a1+a3=−4
25 mar 20:20
bożena: musisz rozwiązać układ
a
1+(a
1+r)=5
a
!+(a
1+2r)=−4
r=−9a
1=7
potem do wzoru ogólnego odpowiedż już będziesz umiała podać powodzenia
a
n=a
1+(n−1)r czyli
a
n=7+(n−1)*(−9)=−9n+16
a teraz sprawdzam czy jakiś z wyrazów może być 0
−9n+16=0
−9n=−16
| | 16 | |
n= |
| nie ma takiego n bo n należy tylko do naturalnych dodatnich czyli |
| | 9 | |
25 mar 22:44