matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Kombinatoryka
nitro:
W pudełku jest 5 kul żółtych, 6 kul zielonych, 7 kul czerwonych, 8 kul niebieskich. Z tego pudełka wyciągamy losowo trzy kule. Ile jest możliwości, że każda wylosowana kula ma inny kolor?
7 sty 19:26
Aga:
26
3
IΩI=
5
1
6
1
7
1
8
0
5
1
6
1
7
0
8
1
5
1
6
0
7
1
IAI=
*
*
*
+
*
*
*
+
*
*
8
1
5
0
6
1
7
1
8
1
*
+
*
*
*
IAI
P(A)=
IΩI
7 sty 20:18