funkcja liczbowa: Zbadaj monotoniczność funkcji
Gosq: f(x)=−2x2 +1 w zbiorze R
7 sty 19:20
emte: policz pochodną, a potem zbadaj jej znak, kiedy jest dodatnia, to funkcja jest rosnąca, a kiedy
jest ujemna, to funkcja jest malejąca.
7 sty 21:02
ICSP : Tutaj nawet nie trzeba liczyć pochodnej. To funkcja kwadratowa
7 sty 21:03
gosq: a możesz mi wyjaśnić jak zbadać te przedziały monotoniczności?
7 sty 21:05
Eta:
7 sty 21:06
Eta:
f(x) ↗ ⇔ x∊(−∞, 0> f(x)↘ ⇔ x∊<0.∞)
7 sty 21:07
gosq: wow, dzięki!
7 sty 21:08
Aga:

Robiliście na lekcji z definicji?
Na podstawie wykresu.(paraboli)
f malejąca dla x∊<0.
∞)
a rosnąca dla x∊(−
∞, 0>
7 sty 21:08
adix: rowiąz −2x
2 + 1 =0 czyli 1/2=x
2 i wyliczas te 2 pierwiatki i zanaczasz (wykres będzie
skierowany ramionami w dól bo współczynnik przy x
2 jest ujemny ) i zauwaz ze wykres przecina
os OY w punkcie 1 to jest wierzchołek tej paraboli czyli

===> f rosnąca (−OO,1)
mALJEJACA (1 ,OO)
7 sty 21:10
adix: sorry.......f rosnąca (−OO,0) mALJEJACA (0 ,OO)
7 sty 21:11
gosq: nie przypominam sobie, nauczycielka powiedziała że mamy sami temat z podręcznikiem przerobić
7 sty 21:11
Aga: Na poziome podstawowym chyba nie wymagają wykazywania z definicji, więc tak jak jest zrobione
to wystarczy.
7 sty 21:14