| 3 | 1 | 1 | ||||
∫ | dx = 3∫ | dx = 3∫ | dx = | |||
| x2+4x+7 | x2+4x+7 | (x+2)2+3 |
| 1 | ||
3∫ | dx | |
| t2+3 |
| 1 | |||||||||||
∫ | dx I teraz podstawienie | ||||||||||
|
| x + 2 | |
= t | |
| √3 |
czyli nie można podstawiać za część mianownika?
| ln2x | ||
Co do tej całki ∫ | dx = J | |
| x(ln2x − 2lnx + 5) |
| 1 | ||
Podstawienie: lnx = t, | dx = dt | |
| x |
| t2 | t2 − 2 | 1 | ||||
J = ∫ | dt = ∫ | dt + 2∫ | dt = J1 + 2J2 | |||
| t2 − 2t + 5 | t2 − 2t + 5 | t2 − 2t + 5 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | t − 1 | |||||||||||||||
J2 = ∫ | dt = | ∫ | dt = | arctg( | ) | ||||||||||||||
| (t − 1)2 + 4 | 4 |
| 2 | 2 |
| lnx − 1 | ||
Zatem: J = ln| ln2x − 2lnx + 5| + arctg( | ) + C | |
| 2 |