f. kwadratowa - przesuwanie paraboli
jakeee: Opisz, jak należy przesunąć wykres funkcji y=2x2 aby otrzymać parabolę przechodzącą
przez punkt A=(5,3) i B=(6,5). Zapisz wzór funkcji, której wykresem jest powstała
parabola.
25 mar 20:17
Eta: Witam

a = 2
to g(x) = 2x
2 +bx +c podstaw współrzędne tych punktów
i wyliczysz b i c z układu równań z a i b
Następnie sprowadź g(x) do postaci kanonicznej
g(x) = 2(x −x
w)
2 + y
w gdzie x
w = p y
w= q to
wektor przesunięcia jest u= [p, q]
dasz już radę?
jak coś ... to pisz
25 mar 20:26
jakeee: dobrze, spróbuję
25 mar 20:36
jakeee: dziękuję, już mi wyszło
25 mar 20:44
Eta: OK

cieszę się!
25 mar 20:46