oblicz
Karola: cos2 45'+sin2 225"
7 sty 18:52
aa: sin2 225 = sin2 ( 180 + 45 ) = − sin2 45
7 sty 18:55
ZKS:
| | 45o | | √1 − cos(45o) | |
sin(22,5o) = sin( |
| ) = |
| |
| | 2 | | √2 | |
| | √1 − cos(45o) | | 1 − cos(45o) | |
cos2(45o) + ( |
| )2 = cos2(45o) + |
| = |
| | √2 | | 2 | |
| | 1 | | 2 − √2 | | 4 − √2 | |
= |
| + |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
7 sty 18:59
Aga: Sin2250=−sin450
(−sin4560)2=sin2450
7 sty 19:00
ZKS:
Chyba sam sobie wmówiłem że tam jest 22,5
o.
7 sty 19:00
Aga: Właśnie, tam są chyba minuty i sekundy, a nie stopnie.
7 sty 19:04