Funkcje odwrotne
Endrju: Chciałbym poprosić o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
Niech f(x) = |x − 5|. Oblicz
a) f({0,3}),
b) f([0,3]),
c) f−1([−2,2].
d) Wyznacz f ◯ f.
Jeśli chodzi o pierwsze dwa podpunkty to zrobiłem. Proszę o pomoc, albo wskazówki dotyczące
kolejnych dwóch
7 sty 18:47
Godzio:
Jaka jest funkcja odwrotna do f(x) = |x − 5| ?
7 sty 18:47
Endrju: To właśnie trzeba policzyć.
7 sty 18:49
Godzio:
Chodzi nam o odpowiedź, więc wystarczy rysunek, umiesz o geometrycznie przedstawić?
7 sty 18:55
Godzio:
7 sty 19:00
Aga: d) fof=f(f(x))=f(Ix−5I)=IIx−5I−5I.
7 sty 19:03