cos mi nie wychodzi w a) ma byc 4 i 8
kika: W równoległoboku w którym jeden z boków jest dwa razy dłuższy od drugiego , kąt ostry ma miarę
60 * , a dłuższa przekątna ma długość 4 √3
a) oblicz długość boków
b) długość wysokości rownolegloboku poprowadzonej na dłuzszy bok.
c) objętość bryly otrzymanej w wyniku obrotu tego równoległoboku wokół dłuzszego boku.
7 sty 18:35
Aga:

d=4
√3
α=120
0
z tw. cosinusów
d
2=a
2+(2a)
2−2a*2a*cos120
0
d
2=a
2+4a
2+2a
2
7a
2=48
Mi wyszło coś takiego, może d źle przepisałaś?
7 sty 18:57
kika: nie mam dostępu do oryginalnego przedruku, ale mnie sie wydaje ze na podstawowej maturze nie ma
tw. cosinusów
7 sty 19:35
Aga: nie ma.
7 sty 19:45
kika: no to jak to można inaczej zrobić?
7 sty 19:56
Aga:

α=60
0
b=30
0
7a
2=48.
Musiałaś, d źle przepisać
7 sty 20:02