?
Patryk: Wyznacz równanie prostej y=ax+b (a≠0) ,której jedynym punktem wspólnym z wykresem funkcji
| | 1 | |
f(x)= |
| jest punkt (1,1) |
| | x | |
pomożecie ?
7 sty 18:28
kylo1303: y=−x+2
7 sty 18:34
Patryk: napiszesz jak to zrobiłeś ?
7 sty 18:37
ZKS:
b = 1 − a
ax
2 + (1 − a)x − 1 = 0
Δ = 1 − 2a + a
2 + 4a = a
2 + 2a + 1
a
2 + 2a + 1 = 0 ⇒ (a + 1)
2 = 0 ⇒ a = −1 ∧ b = 2
y = −x + 2
7 sty 18:42
Godzio: | | 1 | |
f'(x) = − |
| , f'(1) = 1 |
| | x2 | |
f(1) = 1
y = f'(1)(x − 1) + 1 = − x + 2
Jak ja lubię pochodne
7 sty 18:42
ZKS:
Żeby było bardziej zrozumiałe skąd się wzięło b = 1 − a rozpiszę.
y = ax + b wiemy że punkt A(1 ; 1) należy do tej prostej więc wstawiamy te informacje do naszej
prostej.
1 = a + b ⇒ b = 1 − a.
7 sty 18:45
ZKS:
Właśnie nie spytałem jaki poziom może kolega będzie wolał Twoje rozwiązanie.
7 sty 18:46
Patryk: dzięki wielkie
7 sty 18:47
Patryk: Pochodne to nie mój poziom ,ale tez dzieki
7 sty 18:47