...
Maniek: Proszę czy rozwiąże mi ktoś te dwie nierówności ?

2,(3) − 2,(1) < 2
5,1 5
___ ≤ ___
3,1 π
25 mar 20:10
Bogdan:
Tu nie ma niewiadomych, więc nie występuje potrzeba rozwiązania nierówności
25 mar 20:13
Bogdan:
2,(3) − 2,(1) = 0,(3) − 0,(1) < 2 nierówność jest prawdziwa
25 mar 20:15
Maniek: A mam takie pytanie

Jak zamienić ułamki okresowe jak nP. 4,(3) na normalną liczbę

Da się takk
25 mar 20:47
lukass: 4,(3) to masz inaczej 4,33333... więc nie możesz zamienić na normalną liczbę. jedynie
możesz przybliżyć czyli 4,(3) to będzie ≈ 4
25 mar 20:50
Bogdan:
lukass − co Ty opowiadasz? A co to jest wg Ciebie normalna liczba i co to jest
nienormalna liczba?
Można zamienić i to na kilka sposobów.
I sposób:
x = 4,(3)
10x = 43,(3)
10x − x = 43,(3) − 4,(3) = 39 stąd 9x = 39 => x = 399 = 133
II sposób:
Korzystamy z własności szeregu geometrycznego, w którym a1 = 0,3 oraz q = 0,1
4,(3) = 4 + 0,31 − 0,1 = 4 + 0,30,9 = 4 + 13 = 133
25 mar 21:11
Maniek: aha dziękuje
25 mar 21:14