granica
ANJA: OBLICZ GRANICE:
1). lim x−> nieskończoności √x2+1−√x2−1
2). lim x−> nieskończoności √1+x+x2−√1−x+x2
prosiłabym o całe rozwiązanie a nie tylko wynik
7 sty 18:16
ANJA: .
7 sty 18:19
ANJA: ?
7 sty 18:31
Łukasz: pierwsze: 0
drugie: 1
7 sty 18:35
ANJA: ok, ale chodzi mi o przebieg obliczen
7 sty 18:39
7 sty 18:39
Aga: 1)
| | 2 | |
√x2+1−√x2−1= |
| →0,gdy x→∞ |
| | √x2+1+√x2−1 | |
| | a2−b2 | |
Korzystałam ze wzoru a−b= |
| |
| | a+b | |
7 sty 18:42
Łukasz: ehh, dużo by pisać


w pierwszym
masz
∞−
∞ więc najlepiej to wyrażenie pomnożyć przez "mądrą jedynkę" jak to mawia mój wykładowca
| | 2 | |
i sprowadzić do postaci lim |
| |
| | √x2−1 −√x2+1 | |
potem
| | 2 | |
zrób |
| |
| | lim √x2−1 − lim √x2+1 | |
dalej dasz radę
7 sty 18:43
ANJA: moze ktos to prociej opisac? albo po prostu opisac caly przebieg?
10 sty 10:22
ANJA: proooooosze
10 sty 10:26
DZIADZIA: chętnire bym pomógł ale sam potrzebuje pomocy
10 sty 10:29
DZIADZIA: masz chwilke ANJU?
10 sty 10:32
ANJA: tak ale czekam na rozwiazanie tego, bo nie wiem jak wychodzi 1. rozumiem do tego etapu:
10 sty 10:35
DZIADZIA: a w funkcjach sie orjentujesz?
f(x)= ax
2+bx+3 i nie wiem dla czego a>0 i b<0 bo taka jest prawidłowa odp przeciez przed b
jest +

10 sty 10:39
gwiazda: Masz mieć plus w środku a nie minus , i podzielic kazdy pierwiastku przez x2 wychodzi
pierwiastek 1 i drugiego 1 wiec 1+1 =2
10 sty 10:39
ANJA: dlaczego plus w środku?
10 sty 10:44
ANJA: aa juz wiem
10 sty 10:45
DZIADZIA: kurcze dziewczyny a ja
10 sty 10:47
ANJA: podaj chociaz tresc zadania
10 sty 10:48
DZIADZIA:

to co to wykres funkcji o wz. f(x)=ax
2+bx+3 iteraz mam 4 odp.
A. a>0 i b>0
C. a>0 i b<0
D. a<0 i b<0
D a>0 i b=0
10 sty 10:59
DZIADZIA: cos mi ten rysunek nie wyszedł
10 sty 11:00
DZIADZIA:
10 sty 11:04
DZIADZIA: no jakos tak idzie ta parabola
10 sty 11:04
feliks: √x2+1= a
√x2−1=b
a−b=
√x2+1 −
√x2−1 − czyli Twoje zadanie. Musisz skorzystac z wzoru a−b =
| | (√x2+1)2 −(√x2−1)2 | |
czyli rozpisujesz √x2+1 − √x2−1= |
| = |
| | √x2+1 + √x2−1 | |
rozwiaz
10 sty 11:05
ANJA: | | √−2x−x+1 | |
a jak wychodzi wam wynik jak obliczycie granice limx−>0 |
| |
| | x | |
10 sty 12:48
ANJA: W LICZNIKU JEST −2x2−x+1
10 sty 12:50
ANJA: ?
10 sty 13:00
ANJA: ?
10 sty 19:42
Krzysiek: oblicz granice jednostronny
10 sty 19:43