FUNKCJA KWADRATOWA
BWNM: Przedział <−4;∞) jest zbiorem wartości funkcji:
A. y=x2 −4 B y=x2 +4 C y=(x−4)2 D y=(x+4)2
7 sty 17:51
-:):
A
7 sty 17:52
BWNM: ok, ale w jaki sposób to obliczyć
7 sty 19:50
Aga: Wyliczasz q.
Gdy a>0 to zbiór wartości <q,∞)
tu q=−4
Możesz znaleźć wierzchołek z postaci kanonicznej y=a(x−p)2+q , W=(p,q)
Nam zależy na q.
a) W=(0,−4) b) W=(0,4) c) W=(4,0) d) W=(−4,0)
Drugi sposób wiele dłuższy : rysujesz parabolę i odczytujesz Zw.
8 sty 09:53
BWNM: Wielkie dzięki
8 sty 21:28