wyznacz
Kania : wyznacz pierwiastki wielomianu W(x)
w(x)= 8x
4 + 16x
3 − x − 2
mógłby ktoś napisać w jaki sposób się to robi, a nie jedynie rozwiązanie ? mam z tego
kartkówkę, a nie wiem jak się to rozwiązuje
7 sty 17:48
ICSP: grrr wredny wielomian. Pogrupuj go
7 sty 17:50
Łukasz: a zobacz:
(x+2)(2x−1)(4x
2+2x+1)=0
lepiej?
7 sty 17:51
Basiek: W(x)= 8x
3(x+2)−(x+2)=(x+2)(8x
3−1)=(x+2)(2x−1)(4x
2+2x+1)
x=−2
7 sty 17:51
ICSP: 8x4 + 16x3 − x− 2 = 8x3(x+2) − 1(x+2) = (8x3−1)(x+2) = (2x−1)(4x2 + 2x + 1)(x+2)
Jest to chyba najfajniejsza metoda rozkłądania wielomianów poprzez grupowanie wyrazów.
później użyłem wzoru :
a3 − b3 = (a−b)(a2+ab +b2)
gdzie a = 2x ora b =1
7 sty 17:52
Kania : wiem, że wyznaczaliśmy to jakoś ze wzoru funkcji, jeżeli we wzorze tego wielomianu było coś na
podstawie ax
2 + bx + c . Wtedy mniej więcej ogarniam, ale jeżeli nie ma tego we wzorze to
leżę i nie wiem o co chodzi
7 sty 17:55
Łukasz: no to musisz wtedy tak to pogrupować żeby dojść do tej postaci bądź do czegoś łatwego jak
"(b−5)"
7 sty 17:57
Łukasz: i "każdy z nawiasów" przyrównujesz do "0"
7 sty 17:57
Kania : aha

spróbuję

dziękuję za pomoc
7 sty 18:00