madzia90: udowodnij ze jesli przekątne czworokąta są prostopadle to jego pole jest rowne polowie
iloczynu dlugości przekątnych .
28 kwi 17:44
Agatusia: wezmy sobie kwadrat o boku a
pole takiego kwadratu to a
2 
przekatna takiego kwadratu to a
√2
jak mowi polecenie.....
a
√2 * a
√2 / 2 ma sie rownac P
wiec a
2
a p {2} * a
√2 / 2 = a
2 * 2 /2 = a
2
czyli rowna sie p
cnd.
niewiem czy mozemy sobir wziasc jakas figure i poprostu na jej podstawie to policzyc, czy
wyliczenia powinny byc bardziej finezyjne i uwzgledniac w nich ten kat 90 st

ja zrobilam to nieco skrotowo
28 kwi 21:41
b.: Przekątne dzielą czworokąt na 4 trójkąty prostokątne.
Wystarczy policzyć pole każdego z nich i dodać do siebie...
Np. powiedzmy, że przekątne są podzielone punktem przecięcia
na odcinki długości d1+d2 (jedna przekątna) i d3+d4 (druga),
wtedy trójkąty mają pole 1/2 * (d1*d3+d1*d4+d2*d3+d2*d4)
= 1/2 (d1+d2)*(d3+d4) i już.
28 kwi 23:05
b.: Przekątne dzielą czworokąt na 4 trójkąty prostokątne.
Wystarczy policzyć pole każdego z nich i dodać do siebie...
Np. powiedzmy, że przekątne są podzielone punktem przecięcia
na odcinki długości d1+d2 (jedna przekątna) i d3+d4 (druga),
wtedy trójkąty mają pole 1/2 * (d1*d3+d1*d4+d2*d3+d2*d4)
= 1/2 (d1+d2)*(d3+d4) i już.
28 kwi 23:05
madz: dziękuje

Agatusia
30 kwi 16:31
madz: i b też
30 kwi 16:32