Pole obszaru ograniczonego krzywą
MM: Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywą r=asin3φ, można przyjąć, że a=2.
7 sty 17:31
MM: nikt?
7 sty 18:12
MM: chociaz jakiś wzór..
7 sty 18:28
MM: naprawdę nikt?
7 sty 19:34
Krzysiek: narysowałeś/aś ten obszar?
7 sty 19:45
MM: nie, nie wiem jak:(
7 sty 19:48
Krzysiek: zacznij od narysowania funkcji: sin(3φ) i zaznaczenia kiedy ten wykres jest większy od zera
(promień czyli r≥0 )
7 sty 19:55
MM: nie wiem nadal co zrobić:(
7 sty 19:59
Krzysiek: narysować wykres funkcji sin(3φ)...
chyba wiesz jak wygląda wykres sinusa..
a wykres funkcji który Ty musisz narysować jest 'ścieśniony'
7 sty 20:03
MM: chodzi mi o to co dalej a nie wykres
7 sty 20:05
Krzysiek: dalej, jeżeli masz już zaznaczone przedziały dla jakich sin jest dodatni wybierasz różne kąty
i wyliczasz wartość promienia i rysujesz wykres funkcji,
(dobrze jest też zwrócić uwagę na to kiedy funkcja sin jest rosnąca i malejąca)
np. dla kąta zera stopni r=0,
r=a (i jest to maksymalna odległość od punktu (0,0),bo sinus nie osiągnie większej wartości niż
jeden )
7 sty 20:11
MM: tylko, że ja mam to zrobić stosując całkę
7 sty 20:34
Krzysiek: stosując całkę to masz obliczyć pole tego wykresu

tylko, że dobrze byłoby wiedzieć po czym całkować, więc do całki jeszcze dojdziemy
7 sty 20:36