Gęstość chloru wynosi 3,22 kg/m3 ,zatem 1 cm3 tego gazu ile waży ?
| kg | ||
Na początku przeliczasz jednostki bo gęstość masz w | a objętość w cm3 | |
| m3 |
| kg | 1000g | 1000g | ||||
d = 3,22 | = 3,22 | = 3,22 | = | |||
| m3 | (100cm)3 | 1000000cm3 |
| 3,22g | g | 1000mg | mg | |||||
= | = 0,00322 | = 0,00322 | = 3,22 | |||||
| 1000cm3 | cm3 | cm3 | cm3 |
| mg | ||
Gęstość 3,22 | oznacza, że 1cm3 chloru waży 3,22mg | |
| cm3 |
Mam odpowiedzi możliwe do wyboru takie:
A:0,322 g
B: 3,22 * 106 g
C: 322 g
D: 3,22 * 103 g