ostrosłupy
asiulaaa 1818: prosze! pilne
krawedz podstawy w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ma długość 8 cm a kat między
płaszczyznami w których zawierają się przeciwległe sciany boczne ma miarę 70st. oblicz Pc
ostrosłupa oraz Vostrosłupa. proszę również o rysunek
7 sty 17:10
dero2005:

a = 8 cm
| | a | | 8 | |
hs = |
| = |
| = 13,95 cm
|
| | 0,5735 | | 0,5735 | |
h =
√hs2 − (a2)2 =
√13,952 − 42 =
√194,6 − 16 =
√178,6 = 13,36 cm
P
p = a
2 = 8
2 = 64 cm
2
P
b = 2*a*h
s = 2*8*13,95 = 223,2 cm
2
P
c = P
p + P
b = 64 + 223,2 = 287,2 cm
2
V =
13P
p*h =
13223,2*13,36 = 993,98 cm
3
7 sty 17:58