PROSZĘ O POMOC
jokero: dla jakich wartości parametru m (m∈R) okręgi opisane równaniami:
o1: (x−m)
2+(y+1)
2=8 o2: (x+1)
2+(y−m)
2=2 , są zewnętrznie
styczne

dla znalezionych wartości parametrów wykonaj rysunek. oblicz współrzędne
punktu styczności A.
25 mar 20:01
jokero: znalazłem wartości m i narysowałem, tylko teraz nie wiem jak policzyć współrzędne pun ktu
A. poomoże mi ktoś
25 mar 20:11
Eta: Pomagam
25 mar 20:13
Eta: Napisz i jakie masz te wartości "m"
25 mar 20:13
jokero: m=2 i m= −4
25 mar 20:14
Eta: Ok

można rozwiązać układ równań tych okręgów i Δ=0
ale można prościej
teraz : skoro r
1 = 2
√2 r
2=
√2 więc promień pierwszego dwa razy dłuższy od prom. drugiego
to: → →
S
1A = 2*AS
2 oblicz współrzędne wektorów i porównaj
i obliczysz x
A i y
A
25 mar 20:20
jokero: eta a mógłbyś mi to rozpisać, bo nierozumiem za bardzo

25 mar 20:23
jokero: 
25 mar 20:28
jokero: pomoże ktoś

25 mar 20:34
Eta: r
1 = IS
1AI r
2 = IAS
2I
czyli: masz → →
S
1A = 2AS−2
współrzędne wektorów są:
→ →
S
1A =[x
A − 2, y
A+1] 2 AS
2 =[ 2*(−1 −x
A, 2*(2−y
A]
porównujemy wsp.
zatem: x
A − 2 = −2 −2x
A i y
A +1 = 4 −2y
A 3x
A = 0 i 3y
A = 3
x
A = 0 i y
A = 1
to A(0,1) wiesz już?
2/ sposób:
rozwiąż układ równań okręgów deltę przyrównaj do zera
i ten sam punkt otrzymasz!
Ja podałam Ci ten pierwszy .... prostszy sposób
25 mar 20:35
Eta: Cierpliwości ! jak obiecałam tzn. ,że pomogę

nie panikuj
25 mar 20:35
jokero: dzięki wielkie eta
25 mar 20:39