
pomożesz
| 1 | ||
b)tgx+ctgx= | ||
| sinxcosx |
| sinx | 1−cosx | |||
c) | = | |||
| 1+cosx | sinx |
| sinx | 1−cosx | 2 | ||||
d) | + | = | ||||
| 1−cosx | sinx | sinx |
| ctgx−tgx | 1 | 1 | ||||
e) | = | − | ||||
| sinx+cosx | sinx | cosx |
| sinx | cosx | sin2x + cos2x | 1 | |||||
tgx + ctgx = | + | = | = | |||||
| cosx | sinx | sinxcosx | sinxcosx |
| sinx | sinx(1 − cosx | sin(1 − cosx) | |||
= | = | = | |||
| 1 + cosx | (1 + cosx)(1 − cosx | 1 − cos2x |
| sin(1 − cosx) | 1 − cosx | |||
= | = | |||
| sin2x | sinx |
| sinx | 1 − cosx | sin2x + (1 − cosx)2 | |||
+ | = | = | |||
| 1 − cosx | sinx | sinx(1 − cosx) |
| sin2x + 1 − 2cosx + cos2x | |
= | |
| sinx(1 − cosx) |
| 1 + 1 − 2cosx | 2 − 2cosx | |||
= | = | = | ||
| sinx(1 − cosx) | sinx(1 − cosx) |
| 2(1 − cosx) | 2 | |||
= | = | |||
| sinx(1 − cosx) | sinx |
| ctgx − tgx |
| ||||||||||||||
= | = | ||||||||||||||
| sinx + cosx | sinx + cosx |
| ||||||||
= | = | |||||||
| sinx + cosx |
| (cosx + sinx)(cosx − sinx) | cosx − sinx | |||
= | = | = | ||
| sinxcosx(sinx + cosx) | sinxcosx |
| cosx | sinx | 1 | 1 | |||||
= | − | = | − | |||||
| sinxcosx | sinxcosx | sinx | cosx |
]
Na początku każdego przykładu wypadało by napisać założenia, pozostawiam to Tobie, zrób coś dla
mnie, przeanalizuj to chociaż, a nie przepisuj na sucho do zeszytu