Całka nieoznaczona
Łukasz: Do Sprawdzenie:
∫sin(3x)sin(5x)dx =J
| | 1 | |
wiem, że można to zrobić prościej stosując sin(α)sin(β) = |
| cos(α−β)−cos(α+β) |
| | 2 | |
ale chcę was prosić o sprawdzenie tej metody:
sin(3x) sin(5x)
| | 1 | | 3 | |
− |
| sin(3x)cos(5x)+ |
| ∫cos(3x)cos(5x)dx |
| | 5 | | 5 | |
cos(3x) cos(5x)
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
− |
| sin(3x)cos(5x)+ |
| ( |
| cos(3x)sin(5x)+ |
| ∫sin(3x)sin(5x)dx) |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 1 | | 3 | | 9 | |
− |
| sin(3x)cos(5x)+ |
| cos(3x)sin(5x)+ |
| J |
| | 5 | | 25 | | 25 | |
| | 25 | | 1 | | 3 | |
J = |
| (− |
| sin(3x)cos(5x)+ |
| cos(3x)sin(5x)) |
| | 16 | | 5 | | 25 | |
7 sty 16:48
Łukasz: to jak?
7 sty 16:57
Łukasz: | | 1 | |
no i dalej wychodzi |
| (4 sin(2 x)−sin(8 x)) +C |
| | 16 | |
7 sty 17:00
ICSP: ja bym to zrobił za pomocą complexów
7 sty 17:09
Łukasz: jeszcze nie doszedłem do całkowania czegokolwiek związanego z liczbami zespolonymi
7 sty 17:11
ICSP: ja jeszcze nie doszedłem do całkowania xD
7 sty 17:13
Łukasz: ehh
7 sty 17:13
ZKS:
| | 1 | |
Źle na samym początku (sin(5x))' = |
| cos(5x). |
| | 5 | |
7 sty 17:13
Godzio:
Chętnie bym sprawdził, ale nienawidzę metody:
u = ... v' = ...
u' = ... v = ...
7 sty 17:14
Łukasz: ale ja tam całkowałem, a nie różniczkowałem
7 sty 17:15
ZKS:
Przepraszam w porządku jest.
7 sty 17:15
Łukasz: ale całość czy ten punkt?
7 sty 17:16
ZKS:
Ja za chwilkę sprawdzę jeżeli
Godzio pierwszy tego nie zrobi.
7 sty 17:16
Godzio:
Sprawdzaj, sprawdzaj
7 sty 17:17
Łukasz: ja też nie lubię tej metody ale na ćwiczeniach (przynajmniej dotychczas) robiliśmy to za pomocą
tej metody więc muszę ją ogarnąć
7 sty 17:17
ZKS:
| | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | |
∫sin(3x)(− |
| cos(5x))'dx = − |
| sin(3x)cos(5x) − |
| ∫cos(3x)( |
| sin(5x))'dx = |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 1 | | 3 | | 9 | |
= − |
| sin(3x)cos(5x) − |
| cos(3x)sin(5x) + |
| ∫sin(3x)sin(5x) |
| | 5 | | 25 | | 25 | |
| 16 | | 1 | | 3 | |
| J = − |
| sin(3x)cos(5x) − |
| cos(3x)sin(5x) |
| 25 | | 5 | | 25 | |
| | 5 | | 3 | |
J = − |
| sin(3x)cos(5x) − |
| cos(3x)sin(5x) |
| | 16 | | 16 | |
Więc

.
7 sty 17:27
Łukasz: ok, dzięki, wygląda na to że zaczynam rozumieć o co w tym chodzi
7 sty 17:30
ZKS:
7 sty 17:33