całka powierzchniowa niezorientowana
gwiazda: ∫∫z
2 dS gdzie S jest czescia sfery x
2+y
2+z
2=4
polożonej w pierwszej osemce ukladu wspolrzednych .
z=
√4−x2−y2
Wyliczenie n−wektoru normalnego
P x 1, P y 0,
0 1
| | x | | y | |
n=[ |
| , |
| ,1] |
| | √4−x2−y2 | | √4−x2−y2 | |
| | x2 | | y2 | | 2 | |
||n||=√ |
| + |
| +1= |
| |
| | 4−x2−y2 | | 4−x2−y2 | | √4−r2 | |
x=rcosα
y=rsinα
z=
√4−r2
r≤0,2>
α<0,
π2≥
Mógłby ktoś sprawdzić , bo głównie to chyba α czy jej przedział dobry bo reszta wydaje mi się
ok
7 sty 16:40
Trivial:
Wektor normalny jest trywialny, nie ma po co tyle liczyć...
dla parametryzacji
| | ⎧ | x = Rcosφcosθ | |
| Φ: | ⎨ | y = Rsinφcosθ |
|
| | ⎩ | z = Rsinθ | |
mamy
dS = R
2cosθdφdθ
Pierwsza ósemka, czyli granice:
∬
S z
2dS = ∬
G R
2sin
2θ*R
2cosθdφdθ = R
4 ∫
0π2dφ ∫
0π2sin
2θcosθdθ =
| | | | πR4 | | πR4 | |
= | = |
| *∫01u2du = |
| . |
| | | 2 | | 6 | |
8 sty 15:03
gwiazda: Hehe ale mało Ci zajeło , ale przecież moim sposobem było źle?
8 sty 15:07
Trivial: Chyba dobrze, ale takie zadanie jest typowe na współrzędne sferyczne.
8 sty 15:12
gwiazda: Hehe no wynik mi wyszedł ten sam więc ok

Ale tak szybciej zdecydowanie

Dziękuje Ci
ślicznie

A zadań nie masz tak to innych?
8 sty 15:18
Trivial: W ogóle nie rozwiązywałem zadań z żadnych książek.

Wystarczyły te z zajęć i z wykładu. Tę
książeczkę mam, ale nie rozwiązywałem zadanek stamtąd.
8 sty 15:20
gwiazda: To Ty genialny

Bo my zrobimy 3 całki na krzyż w książce jest około np podwójnych i
potrójnych z 80 różnych rodzajów , powierzchniowych 70 , ale te 30 początowych to takie
banalne , że wektor normalny się liczy tylko i pole , a w Krysickim to jeszcze mniej niż u
mnie , trudno to do egzaminu przejrze tą książeczkę , bo 10 działów egzamin i ma byc masakra
8 sty 15:24
Trivial:
U nas tempo jest zabójcze na wykładzie + dużo przykładów. Idzie załapać. Na ćwiczeniach też
dużo zadań robimy. Dodatkowe niepotrzebne.
8 sty 15:33
gwiazda: Ale my na egzaminie mamy teorie jeszcze twierdzenia definicje

i nie zbyt będzie mi się tego
chciało uczyć z tylu działów , bo macierze całki całki oznaczone , przestrzenie wektorowe,
granice wielu zmiennych , ekstrema wielu zmiennych , calki krzywoliniowe powierzchniowe
podwojne potrojne , i nie wiem czy rownania rozniczkowe tez bo mam ost cwiczenia i pewnie moga
byc lub nie

wiec duzo i malo hihi

Wy macie fajnie tak to

Ale genialni musicie być ze
wam tak idzie

A jak mam Ci sie za tak liczna pomoc odwieczyc?
8 sty 15:39
Trivial: Zdaj dobrze egzamin.
8 sty 15:41
gwiazda: Hehe mam w lutym po egzaminie z kartografii mam 3 tyg żeby sie nauczyc ,a nie umiem chyba tego
przestrzeni wektorowych bo nic nie mielismy zadnych kolosow z nich hihi i rzedy nie lubie z
macierzy
8 sty 15:45
Trivial: Dziwnie mieć taki jeden wielki egzamin. My mamy z każdego semestru osobno.
8 sty 15:46
gwiazda: Wiem , że na agh tak jest a u nas jest , że 1 sem egzamin z 6 działów duży przesiew , a potem
po 3 podobno mega cięzki i duzo warunków:(
8 sty 15:48