matematykaszkolna.pl
całka powierzchniowa niezorientowana gwiazda: ∫∫z2 dS gdzie S jest czescia sfery x2+y2+z2=4 polożonej w pierwszej osemce ukladu wspolrzednych . z=4−x2−y2 Wyliczenie n−wektoru normalnego P x 1, P y 0, 0 1
 −x −y 

4−x2−y2 4−x2−y2 
 x y 
n=[

,

,1]
 4−x2−y2 4−x2−y2 
 x2 y2 2 
||n||=

+

+1=

4−x2−y2 4−x2−y2 4−r2 
x=rcosα y=rsinα z=4−r2 r≤0,2> α<0,π2≥ Mógłby ktoś sprawdzić , bo głównie to chyba α czy jej przedział dobry bo reszta wydaje mi się okemotka
7 sty 16:40
Trivial: Wektor normalny jest trywialny, nie ma po co tyle liczyć... dla parametryzacji
 x = Rcosφcosθ 
Φ: y = Rsinφcosθ
 z = Rsinθ 
mamy dS = R2cosθdφdθ Pierwsza ósemka, czyli granice:
 0≤φ≤π2 
G:
 0≤θ≤π2 
S z2dS = ∬G R2sin2θ*R2cosθdφdθ = R40π2dφ ∫0π2sin2θcosθdθ =

nawias
u=sinθ
nawias
nawias
du=cosθdθ
nawias
 πR4 πR4 
=
=

*∫01u2du =

.
  2 6 
8 sty 15:03
gwiazda: Hehe ale mało Ci zajeło , ale przecież moim sposobem było źle?emotka
8 sty 15:07
Trivial: Chyba dobrze, ale takie zadanie jest typowe na współrzędne sferyczne. emotka
8 sty 15:12
gwiazda: Hehe no wynik mi wyszedł ten sam więc ok Ale tak szybciej zdecydowanie Dziękuje Ci ślicznieemotka A zadań nie masz tak to innych? emotka
8 sty 15:18
Trivial: W ogóle nie rozwiązywałem zadań z żadnych książek. emotka Wystarczyły te z zajęć i z wykładu. Tę książeczkę mam, ale nie rozwiązywałem zadanek stamtąd. emotka
8 sty 15:20
gwiazda: To Ty genialny Bo my zrobimy 3 całki na krzyż w książce jest około np podwójnych i potrójnych z 80 różnych rodzajów , powierzchniowych 70 , ale te 30 początowych to takie banalne , że wektor normalny się liczy tylko i pole , a w Krysickim to jeszcze mniej niż u mnie , trudno to do egzaminu przejrze tą książeczkę , bo 10 działów egzamin i ma byc masakra
8 sty 15:24
Trivial: U nas tempo jest zabójcze na wykładzie + dużo przykładów. Idzie załapać. Na ćwiczeniach też dużo zadań robimy. Dodatkowe niepotrzebne. emotka
8 sty 15:33
gwiazda: Ale my na egzaminie mamy teorie jeszcze twierdzenia definicje i nie zbyt będzie mi się tego chciało uczyć z tylu działów , bo macierze całki całki oznaczone , przestrzenie wektorowe, granice wielu zmiennych , ekstrema wielu zmiennych , calki krzywoliniowe powierzchniowe podwojne potrojne , i nie wiem czy rownania rozniczkowe tez bo mam ost cwiczenia i pewnie moga byc lub nieemotka wiec duzo i malo hihi Wy macie fajnie tak to Ale genialni musicie być ze wam tak idzie A jak mam Ci sie za tak liczna pomoc odwieczyc?
8 sty 15:39
Trivial: Zdaj dobrze egzamin. emotka
8 sty 15:41
gwiazda: Hehe mam w lutym po egzaminie z kartografii mam 3 tyg żeby sie nauczyc ,a nie umiem chyba tego przestrzeni wektorowych bo nic nie mielismy zadnych kolosow z nich hihi i rzedy nie lubie z macierzyemotka
8 sty 15:45
Trivial: Dziwnie mieć taki jeden wielki egzamin. My mamy z każdego semestru osobno.
8 sty 15:46
gwiazda: Wiem , że na agh tak jest a u nas jest , że 1 sem egzamin z 6 działów duży przesiew , a potem po 3 podobno mega cięzki i duzo warunków:(
8 sty 15:48