nierównosc kwadratowa
amanda: witam was mam takie równanie kwadratowe czy ktos to moze sprawdzic
x2−1<0
(x−√1)(x+√1<0
x−√1=0 lub x+√1=0
x=√1 x=−√1
7 sty 16:13
Basiek: eeeeee, a ile to jest
√1 ?
7 sty 16:14
Aga: To jest nierówność, rysuj parabolę i odczytaj z niej odpowiedź.
7 sty 16:15
krystek: I teraz wykres i odczytujesz wartości ujemne!
7 sty 16:15
amanda: no własnie ile
7 sty 16:17
Basiek: no właśnie 1...
7 sty 16:18
amanda: no własnie tylko mozna to jakos inaczej rozpisac
7 sty 16:18
Basiek: (x−1)(x+1)<0
To jest poprawnie rozpisane.
Teraz odpowiedź, bo to nie jest równanie, a nierówność... Twoje rozw. jest błędne
7 sty 16:21
amanda: bez tego
7 sty 16:21
amanda: wiec zaznaczyc na wykresie zostaje
7 sty 16:22
Basiek: No, bo to przecież parabolka

i odp. x∊....
7 sty 16:24
amanda: tak tylko jedno x∊ jak to bedzie
7 sty 16:25
Basiek: x∊(−1,1)
7 sty 16:25
amanda: przynajmniej trenuje ok zgadza sie
7 sty 16:26
krystek:
7 sty 16:28