Prosiłbym o wykazanie tożsamości trygonometrycznych
ala: a)cosx+tg2xcosx=1cosx
b)2sin2x−1=1−cos2x
c)1cos2x(1−sin2x)=1
d)1sinxcosx−cosxsinx=tgx
e)tgx+cosxcosxsinx=1sinx+{1}{cos2}
7 sty 15:46
ICSP: | | 1 | |
a) L = cosx + tg2xcosx = cosx(1 + tg2x) = cosx(U{1}{cos2x) = |
| = P |
| | cosx | |
c.n.u.
7 sty 15:55
ICSP: b) nie jest tożsamością.
Resztę zapisz za pomocą dużej literki U
7 sty 15:57
smyk: spoko
7 sty 15:58
smyk: | | 1 | | cosx | |
c) |
| − |
| =tgx |
| | sinxcosx | | sinx | |
| | tgx+cosx | | 1 | |
d) |
| = |
| +{1}{cos2} |
| | cosxsinx | | sinx | |
7 sty 16:01
ICSP: zrobię za 30 min jak wrócę ze sklepu.
7 sty 16:02
smyk: | | 1 | |
tam w d powinno byc na końcu |
| |
| | cos2 | |
7 sty 16:02
krystek: | | 1−cos2x | | sin2x | | sinx | |
c= |
| = |
| = |
| =tgx=P |
| | sinxcosx | | sinxcosx | | cosx | |
7 sty 16:05
aa: | | 1 | | cos2x | | 1 − cos2x | | sin2x | |
c ) L= |
| − |
| = |
| = |
| = |
| | sinxcosx | | sinxcosx | | sinxcosx | | sinxcosx | |
L = P
7 sty 16:08
ICSP: d) nie jest tożsamością.
Zapisz porządnie e.
7 sty 16:35
ICSP: | | tgx + cosx | | tgx | | cosx | | sinx | |
d) L = |
| = |
| + |
| = |
| * |
| | cosxsinx | | cosxsinx | | cosxsinx | | cosx | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| + |
| = |
| + |
| = P |
| | cosxsinx | | sinx | | cos2x | | sinx | |
c.n.u.
| | 1 | |
Nie zauważyłem tego |
| po prawej stronie. Jest to tożsamość. |
| | sinx | |
7 sty 16:36
konikpolo: no ale mam w ksiązce ze wszystkie sa
7 sty 16:36
konikpolo: | tgx+cosx | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| |
| cosxsinx | | sinx | | cos2 | |
7 sty 16:42
ICSP: b) nie jest
d) udowodniona o 16:36
7 sty 16:43
konikpolo: to które jeszcze mam napisac wyrazniej,bo nie rozumiem to
ICSP: d) nie jest tożsamością.
Zapisz porządnie e.
7 sty 16:46
konikpolo: to które jeszcze mam napisac wyrazniej,bo nie rozumiem to
ICSP: d) nie jest tożsamością.
Zapisz porządnie e.
7 sty 16:47
ICSP: tylko e)
d) udowodniłem o 16:36
| | 1 | |
po prostu za pierwszym razem nie zauważyłem że tam jest jeszcze |
| i mi się pomyliło |
| | sinx | |
7 sty 16:47
konikpolo: spoko wielkie dzieki
7 sty 16:55