nie wiem dlaczego nie wyszły mi ułamki tylko łamane
margo: (26√5−23√3)/ (√45−√27) − (2√5−√3)/ (√5−√3) =
(11√3−4√7)/ (√3−√7)−(13√7+√3)/ (√12−√28)=
7 sty 15:41
krystek: rozpisz √45=√5*9=..
√27=√3*9=..
7 sty 15:44
aa: √45 = 3√5
√27 = 3√3
wiec aby mianowniki byly takie same musisz (2√5−√3)/ (√5−√3) pomnożyć * 3 i dalej juz napewno
sobie dasz rade.
7 sty 15:46
aa: oczywiście i licznik i mianownik.
7 sty 15:46
margo:
(11√3−4√7)/(√3−√7)−(13√7+√3)/(√12−√28)=
7 sty 16:08
aa: √12 = 2√3
√28 = 2√7
czyli tez sprowadzasz do wspolnego mianownika mnożąc (11√3−4√7)/(√3−√7) * 2
tez licznik i mianownik
7 sty 16:13
margo: rozumiem i doszłam do takiej postaci
(20(√5−√3))/(3(√5−√3)) i to koniec? można jakoś to rozwiązać?
7 sty 16:24
margo: to pierwszy przykład
7 sty 16:24
aa: | | 20 | |
tak, można skrócić ( √5 − √3 ) więc zostaje |
| |
| | 3 | |
7 sty 16:27
margo: oczywiscie mam pytanie czy nie powinny sie zmienić znaki w drugim ułamku?
Taka myśląca wolniej jestem
7 sty 16:35
aa: mówisz o 1 czy 2 przykladzie?
7 sty 16:38
aa: no racja. zmieniaja sie znaki wiec nie mozna skrócic. czyli dobrze napisalas
7 sty 16:39
margo: czyli wynik jest taki?
(20(√5+26√3))/(3(√5−√3))
7 sty 16:52
aa: ej nie ! wychodzi 20 / 3. da sie skrócić. rozpisze ci to
7 sty 16:53
aa: | | 26 √5 − 23√3 − ( 6√5 − 3 √3 ) | |
= |
| = |
| | 3 ( √5 − √3 ) | |
| | 26 √5 − 23√3 − 6 √5 + 3√3 | |
|
| = |
| | 3 ( √5 − √3 ) | |
| 20 √5 − 20 √3 | |
| = |
| 3 ( √5 − √3) | |
| 20 ( √5 − √3 ) | |
| = |
| 3 ( √5 − √3) | |
7 sty 16:58
7 sty 16:59
margo: dzięki właśnie pytałam też mi tak wyszło
7 sty 17:17
margo: dzięki właśnie pytałam też mi tak wyszło
7 sty 17:17
aa:
7 sty 17:18
margo: ((log714−log log7〖2√7〗 )(log10〖1/2−log105 〗)/(log√(3 )〖1/( 27)〗−log√2〖1/( 81)〗 )
czy to jest dla kogoś czytelne żeby to mógł rozwiązać
7 sty 17:45
margo: piszę w Wordzie, ale po skopiowaniu tak mi wchodzi
7 sty 17:46
aa: nie za bardzo czytelnie
7 sty 17:50
margo: (log7 14−log log7 2√7 )(log10 1/2−log10 5)/ (log√3 1/ 27−log √2 1/ 81)=
a czy teraz da się to odczytać?
7 sty 18:04
margo: oczywiście jest log7, a potem log10
7 sty 18:05
margo: w mianowniku log pierwiastek z 3 a kolejny pierwiastek z2
7 sty 18:06
margo: czyli nie?
7 sty 18:13
margo: (log7 14−log log7 2√7 )(log10 1/2−log10 5)/ (log√3 1/ 27−log √2 1/ 81)=
7 sty 18:14
renata: (log7 14−log log7 2√7 )(log10 1/2−log10 5)/ (log√3 1/ 27−log √2 1/ 81)=
7 sty 18:14