nierównoosc
nero: nierównosc do rozwiazania
u mnie z tym ciezko he
7 sty 15:41
qloiv: 4x−15x−2<0 //* (5x−2)2 mnożymy przez kwadrat bo jest nierownosc i nie wiemy czy to co w
nawiasie jest to czy jest dodatnie czy nie. otrzymujemy:
(4x−1)(5x−2)<0
wyznaczam miejsca zerowe:
4x−1=0 lub 5x−2=0
x=14 lub x=25
rysujemy parabole i odczytujemy ze funkcja jest mniejsza od zera dla x=(14, 25)
7 sty 15:48
nero: a jednak i rysujemy parabole napewno
7 sty 15:50
krystek: A jak rozwiązujesz nierówności wyższych stopni najszybciej? Na podstawie wykresu−odpowiedź!
7 sty 15:54
nero: nierównosci wymierne weze
7 sty 15:54
krystek: A nierówności wyższych stopni?A czym jest wąż ? Oswój sie z nim ,bo zginiesz marnie!
7 sty 15:59
nero: yhm nie bój sie uwazaj na swój jad
7 sty 16:01