całkowanie
Juzio: Przez części...
∫ sin2xdx
7 sty 15:26
Łukasz: sin
2x = 1*(sin
2x)
i teraz działaj
7 sty 15:28
Juzio: Tak robiłem właśnie i mi coś nie wchodzi, dochodze do takiego czegoś :
12x2sin2x−13x3cosx−13∫x3six
7 sty 18:15
Łukasz: to jest trochę bardziej skomplikowane niż by się wydawało (chyba

)
| | 1 | | 1 | |
zapisz sin2x = |
| − |
| cos(2x), a potem podziel to na dwie całki i wyłącz stałą przed |
| | 2 | | 2 | |
drugą całke
7 sty 18:18
Juzio: Już to zrobiłem trzeba tak zrobić ∫six*sinx i potem jeszcze wykorzystać cos2x=1−cos2x
8 sty 17:28
ZKS:
| | −sinxcosx | | 1 | | −sinxcosx + x | |
∫ sin2xdx = |
| + |
| ∫ 1 dx = |
| + C |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
8 sty 17:40