wielomiany
xyz: rozwiąż równania:
a) 3|x+2|−(x+2)(x2−1)=0
b) (x+1)(x2+2)+(x+2)(x2+1)=2
c) (x62+2x)2−(x+1)2=55
bardzo proszę o pomoc
7 sty 15:23
krystek: 1) dla x≥−2 masz 3(x+2)−(x+2)(x2−1)=0
dla x<0 masz −3(x+2)−(x+2)(x2−1)=0 i teraz liczysz pamiętając na końcu o założeniu!
w b) i c) stosujesz wzory skróconego mnożenia lub wymnażasz .
7 sty 15:34
xyz: które z wzorów moge zastosować w b i c?
7 sty 15:37
TOmek: a) dla x ∊ (−∞,−2)
3(x+2)−(x+2)(x2−1)=
(x+2)(3−x2+1)=0
−(x+2)(x2−4)=0
−(x+2)(x+2)(x−2)=0
−(x+2)2(x−2)=0
x=−2 ⊄ (−∞,−2)
x=2 ⊄ (−∞,−2)
....
dla x ∊ <−2,∞)
3(−x−2)−(x+2)(x2−1)=0
−3(x+2)−(x+2)(x2−1)=0
−(x+2)(3−x2+1)=0
−(x+2)(x2−4)=0
−(x+2)(x−2)(x+2)=0
x=−2 2 krotnosc
x=2
7 sty 15:41
krystek: w b wymnażasz każdy wyraz jednego nawiasu przez każdy drugiego
b)x3+2x+x2+2+x3+x+2x2+2−2=0
c) (a+b)2=a2+2ab+b2
7 sty 15:41
TOmek: ostatnia linijka w moim przykładzie nie powinno byc minusa
(x+2)(x−2)(x+2)=0
ale to nie zmienia wyniku
7 sty 15:43
xyz: a w c można a2−b2=(a+b)(a−b)
8 sty 14:38
krystek: Można ,ale i tak bedziesz musiał wymnażać "nawiasy".
8 sty 14:42