zadanko
gosc: W trapezie równoramiennym ABCD, w którym AB || CD oraz AB=2a i CD=a, przekątna AC zawiera się w
dwusiecznej kąta DAB. Oblicz długość okręgu wpisanego w trójkąt ABC.
Jak wykazać że trójkąt ACD jest równoramienny a trójkąt ABC prostokątny?
7 sty 15:21
Aga:

Kąty naprzemianległe CAB i ACD są równe. z tego wynika, że trójką ACD jest równoramienny.
| | P | |
r= |
| , P− pole trójkąta ABC, p− połowa obwodu trójkąta ABC. |
| | p | |
2α=60
0
α=30
0
Ikąta ACBI=180
0−90
0=90
0, więc trójkąt ABC jest prostokątny.
d=a
√3
r w trójkącie prostokątnym można obliczyć szybciej
L=2πr
dokończ.
7 sty 15:58
gosc: Dzięki!
7 sty 16:18
gosc: Jak wychodzi ten wzór na promień?
7 sty 16:24
gosc: Bo chciałem innym sposobem to zrobic
7 sty 16:24
gosc: i w sumie to zły wynik wychodzi z tego wzoru
7 sty 16:26
Aga: odp.
L=(3a−a3
√3)π
A co źle policzyłam?
Jaka powinna być odpowiedź?
7 sty 16:42
Aga: chochlik
odp. (3a−√3a)π
7 sty 16:43
7 sty 21:54
gosc: a przepraszam zle tam napisałem, długość promienia okręgu, zjadłem słowo
7 sty 21:57
gosc: ale r i tak nie jest to, zrobiłęm innym sposobem, tzn z pitagorasa, więc już ok

ale
zastanowilo mnie skad wziął sie ten wzor na promien .
7 sty 21:59
Eta:

|AC|= 2*|AF| = a
√3 |CB|=a |AB|= 2a
długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny o przyprostokątynych a i b
| | a+b −c | |
i przeciwprostokątnej c wyraża się wzorem: r= |
| |
| | 2 | |
zatem
dł. r promienia okręgu wpisanego w ΔABC :
| | a√3+a−2a | | a√3−a | | a(√3−1) | |
r= |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
7 sty 22:30
Eta:
| | a+b−c | |
c= a−r+b−r⇒ 2r= a+b −c ⇒ r= |
| |
| | 2 | |
7 sty 22:39
Aga: Faktycznie , zapisałam źle wzór na r.
7 sty 23:02