Ciagi
////Gosia\\\\\\: Prosze o pomoc w rozwiazaniu tyc zadań.
1.Pani Lewandowska wzięła kredyt na remont łazienki w wysokości 2200 zł. Pożyczkę będzie
spłacła w ratach, z których każda następna będzie większa od poprzedniej o 20% pierszej raty.
Oblicz w ilu ratach spłaci kredyt pani Lewandowska, jeśli wiadomo, że ósma rata wynosi 240 zł.
2.Pan Kowalski pożyczył od swojej siostry pewną sumę pieniędzy potrzebną na zakup części do
samochodu. Zobowiązał się do zwrotu pożyczki w dziesięciu ratach, z których każda była o 60 zł
większa od poprzedniej. Ostatnia rata wynosiła 640 zł. Oblicz wysokość pierwszej i szóstej
raty oraz kwotę pożyczona przez pana Kowalskiego.
Z góry dziękuję za pomoc.
7 sty 15:11
Jola: Zadanie 2.
10 rata: 640 zł 6 rata: 640 zł − 4 x 60 zł = 400 zł 1 rata: 400 zł − 5 x 60 zł = 100 zł
Pożyczona kwota: 100 zł + (1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7 + 8 + 9) x 60 zł = 100 zł + 45 x 60 zł =
2800 zł
7 sty 15:37
Basiek: 1)
S
n=2200
a
1=?
q=1,2
a
8=240
n=?
I wszystko szybciutko ze wzorków, wylicz a
1 za pomocą a
8 i q, a reszta z górki.
7 sty 15:42
////Gosia\\\\\\: ta pozyczona kwota z zad 1 miala wyjsc 3700 a nie 2800
7 sty 15:46
Basiek: 2) c. arytmetyczny
n=10
r=60
an=640
a1=?
a6=?
Sn=?
Też wystarczy pod wzory podstawić...
7 sty 15:48
////Gosia\\\\\\: a przepraszam jeszcze do zad 1 jak wyliczyc to n bo mi nie wychodzi
7 sty 15:53
Basiek: No hm
S
n=....
z tego wyjdzie Ci n
7 sty 15:56
////Gosia\\\\\\: No właśnie z s
n=1−q
n/1−q mi nie wychodzi
a czy a
1=670,4

?
7 sty 15:58
Basiek: 66,98 mi wyszło

Jeśli ciąg jest rosnący, to a
1 nie może być większe od a
8
7 sty 16:02
////Gosia\\\\\\: jak ci to wyszklo ja liczyłam z wzoru a8=a1*q7 i mi wyszlo 670,4
7 sty 16:15
////Gosia\\\\\\: juz wiem ja zamiast 240 podstawilam 2400
7 sty 16:16
suzi: Bardzo dobrze, ze uczą jakie są efekty a szczególnie konsekwencje brania kredytów. Szkoda
tylko, ze nie wyciagają z tego wniosków.
7 sty 19:30