wymierne równania
rock: prosze o sprawdzenie równania
D=ℛ/{−2}
x+2=0
x=2
co do dziedziny nie jestem pewna
7 sty 14:58
Basiek: Wszystko odwrotnie...
D:
x−2≠0 ⇒ x≠2 ⇒D=R/{2}
więc
x+2=0 ⇒x=−2 ∊D
stąd:
x=−2
7 sty 15:00
krystek: | p(x) | |
| =0 ⇔ p(x)=0 tj licznik=0 a Q(x)≠0 a mianownik różny od zera. |
| Q(x) | |
7 sty 15:03
rock: czyli naodwrót oj jeszcze to porobie na przykładach
7 sty 15:05
Basiek: Słusznie
7 sty 15:05
rock: | | x+1 | | x +2 | |
a taki przykład |
| = |
| |
| | x + 2 | | x−3 | |
7 sty 15:10
krystek: Ustal D i mnożysz "na krzyż"
7 sty 15:13
Basiek: Albo na krzyż, albo przenosisz na jedną stronę wszystko

a potem sprowadzasz do wspólnego
mianownika, ale na krzyż prościej
7 sty 15:17