Błagam o pomoc! Prostopadłościan...i równania
paula1201: Zad.1 Pola powierzchni trzech szklanych ścian prostopadłościennego akwarium są równe
odpowiednio: 12 dm2 , 36 dm2, i 48 dm2. Ile litrów wody można wlać do tego akwarium?
Zad.2 Przy wypłacie kasjer pomylił się i zamiast groszy dał taką samą liczbę złotych, a
zamiast złotych dał grosze. Gdy od wypłaconej kwoty odejmiemy 5 gr, wówczas otrzymamy
kwotę dokładnie dwa razy większą od tej, którą należało wypłacić. Jaką kwotę należało
wypłacić?
Jeśli ktoś to rozwiąże to będe dłużniczką do końca życia! Dzięki
25 mar 19:50
tim: Mamy ściany:
a * b = 12
a * c = 36
b * c = 48
Wyznaczamy, z któregoś np. a
| 12 | | 12 | | 36 | |
| * c = 36 |
| = |
| |
| b | | b | | c | |
b * c = 48
Z proporcji robimy:
12c = 36b
c = 3b
Podstawiamy c do któregos:
b * 3b = 48
3b
2 = 48
b
2 = 16
b = 4
Obliczamy c:
c = 4 * 3 = 12
Obliczamy a:
a * b = 12
a * 4 = 12
a = 3
a = 3 dm
b = 4 dm
c = 12 dm
V potrafisz policzyć, gdzie 1dm
3 = 1l
25 mar 20:21
25 mar 20:22