prosze o szybka odpowiedz
hihi: prosze o sprawdzenie zadania Skróc ułamki
| 25 − x2 | | 52 *x | | x | |
| = |
| = |
| prosze o sprawdzenie |
| 5x + x | | 5x2 *x | | 5 | |
7 sty 14:05
ZKS:
Najpierw ustal dziedzinę.
7 sty 14:07
fikus: to jest skracanie i w zadnym innym nie było dziedziny
7 sty 14:18
ZKS:
A możesz dzielić przez 0? Więc ustal najpierw dziedzinę.
7 sty 14:28
fikus: ta dziedzina jest dla siebie chyba taki przykład tu chyba bedzie d:{0,5}
7 sty 14:31
ZKS:
D = {0 ; 5}?
7 sty 14:35
fikus: a jest inaczej jak to jest
7 sty 14:40
hihi : dobrze spokojnie ktos to wyjasni czy raczej ciezko bedzie jaki wynik wychodzi
7 sty 14:50
Basiek: Dobra, czekaj.
Jak wygląda to, co masz rozwiązać?

Znaczy wyjściowa forma?
7 sty 14:58
hihi: tak jak powyzej
7 sty 14:59
Basiek: Pytam, co dostałeś na zadanie, nie pytam o tę cz. którą rozwiązałeś sam, w nawiasie− chyba źle.
Więc napisz mi, proszę, samo zadanie.
7 sty 15:01
7 sty 15:06
Basiek: Stąd właśnie chcę się dowiedzieć, czy to są 2 różne przykłady? Jakieś przekształcenie? Co to w
ogóle jest?
7 sty 15:09
krystek: Nic nie ciężko, wolno tylko skracać w mnożeniu− musisz mieć postać ILOCZYNOWĄ


!
rozkład na czynniki sie kłania!
7 sty 15:11
hihi: zara stop powoli bo mącicie funkcja wymierna
| | 25−x2 | |
przykład |
| = i tresc zadania skróc ułamek |
| | 5x +x | |
7 sty 15:13
krystek: No i rozłóż na czynniki licznik i mianownik i skróć.Kto mąci?
7 sty 15:15
Basiek: Czyli tak
Dziedzina:
mianownik ≠0 ⇔ 5x+x≠0⇒ 6x≠0 ⇒x≠0
czyli D: R/{0}
i potem ze wzoru
W zasadzie tyle, nic się nie skraca, chyba, że coś źle przepisałeś... najprawdopodobniej u dołu
przy 5tce nie powinno być x
7 sty 15:15
Basiek: Oj,
Krystek spokojnie

Nic się przecież nie dzieje
7 sty 15:16
krystek: Podejrzewam ,że w mianowniku masz jedno x2 bo bez sensu 5x+x=6x
7 sty 15:16
hihi: no ktos juz raz doradził funkjce kwadratowa
7 sty 15:17
Basiek: PRZEPISZ dobrze przykład... , jeśli na 1000000% (w co wątpię) ten przykład jest dobrze
przepisany, to ja udzieliłam Ci dobrej, całkowitej odp. na to zadanie. Możesz odejść w spokoju
7 sty 15:19
hihi: | | 25 − x2 | |
a tak jest napisane moze powinno byc |
| =no basiek przynajmniej konkretnie mówi |
| | 5+x | |
7 sty 15:19
7 sty 15:20
Basiek: wtedy
D: 5+x≠0⇒ x≠−5 D=R/{−5}
| | 25−x2 | | (5−x)(5+x) | |
No i będzie |
| = |
| =5−x |
| | 5+x | | 5+x | |
7 sty 15:21
hihi: jej nie biore odpowiedzialnosci za ten bład no wynikł
7 sty 15:21
hihi: no i o to chodzi i teraz sie zgadza a krystek nie mądruj bo sam link to mozna dalej robic błedy
i dalej jak przykład zle zapisany
7 sty 15:22
hihi: no i dziekuje basiek
7 sty 15:24
Basiek: Cieszę się, że mogłam pomóc
7 sty 15:25
krystek: | | 5+x)(5−x) | | 5−x | |
lub |
| = |
| iD=R\{0,−5} Co hihi myślę ,że przemyśli! |
| | x(5+x) | | x | |
7 sty 15:25
Basiek: W ramach wyjaśnienia, co zrobił
Krystek powyżej:
założył, że Twój przykład wyglądał jeszcze inaczej tj:
Co też jest możliwe

A odpowiedź wtedy wygląda dokładnie tak, jak napisał
7 sty 15:27
krystek: Oj Dziecko, lub Młodzieńcze ,troche pokory!
7 sty 15:27
hihi: zgubiłes nawias
7 sty 15:27
hihi: nie wyglada tak zreszta teraz juz wszystko jest jasne a tobie wiecej cierpliwosci kazdy robi
błedy a tu no najlepszemu sie zdarzy
7 sty 15:30
Basiek: To nie jest istotne, przeanalizuj, bo Ci się przyda, zaręczam. A na podstawie tego, co
napisałeś/aś na początku, muszę stwierdzić, że wiele pracy przed Tobą. Dlatego− do roboty!

I powodzenia
7 sty 15:34
krystek: Oj jak ładnie chociaż coś zauważyłeś(łaś)!hihi
7 sty 15:37