całki
monika: Jak obliczyć te całki:
a) 2x−2+3x−1−1
b) dy/dx= (5x+2)/(√x)
c) dx/dt= (√t3−t)/(√t3)
d) (1+x)/(4+2x+x2)
byłabym bardzo wdzięczna, mam pełno zadań do zrobienia z listy i z tymi mam problem
7 sty 14:05
Tomek.Noah: a)skorzystaj z jedengo wzoru to nie jest skomplikowane
b)
c) podobnie
| | x+1 | | x+1 | | t−1 | | 1 | | 1 | |
d) |
| = |
| /x+2=t dx=dt / |
| = |
| − |
| |
| | x2+2x+4 | | (x+2)2 | | t2 | | t | | t2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dt−∫ |
| dt= lnt− |
| lnt+C=... |
| | t | | t2 | | 2 | |
7 sty 15:00