Proszę o odpowiedź
Natalia: Wyznacz sumę n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego (an), jeżeli: a) a1=2, q=−2, n=6 b)
a1=−3, q= jedna druga, n=5. C)a3=2 całe i dwie dziewiąte, a5= 80 przez 81, n= 5. D) an=4 do
n−2, n=5. G) an=2 razy (−2) do n, n=10. H) an=9 razy (dwie trzecie) do n, n=4. Proszę o
szybkie rozwiązanie.
7 sty 14:04
emte: | | 1−qn | |
a) i b) to tyko podstawić do wzoru Sn=a1 |
|
|
| | 1−q | |
a)=−42
b)=−93/16
c) a
4=
√a3*a5=
4027, q=a
4:a
3=
23,
a
1q
2=a
3, stąd a
1=5 i dalej wzór, czyli suma wynosi
105581
d) a
n=4
n−2, a
1=4
1−2=4
−1=
14
a
2=4
2−2=4
0=1
q=a
2/a
1=4
| | 1−45 | |
a potem wzór 14* |
| =3414=85,25
|
| | 1−4 | |
g)analogicznie
a
n=2*(−2)
n
a
1=−4
a
2=8
q=−2
suma=−1364
h) a
n=9*(
23)
n
a
1=6
a
2=4
q=
23
suma=
1109
7 sty 19:43
Natalia: Dziękuję za pomoc.
10 sty 01:20