Logarytm
Marek: Proszę, pomóżcie!
Oblicz X jeżeli log5x=−1 Z góry dzięki.
7 sty 13:35
ZKS:
logab = c ⇒ ac = b
7 sty 13:40
Marek: Ale kolego, ja tego nie rozumiem, mógłbyś rozwiązać?
7 sty 13:41
brysia: nie jestem pewna ale chyba to będzie tak :
log5x=−1
10−1=5x
110=5x
x=150
7 sty 13:42
Marek: Może ktoś potwierdzić to rozwiązanie?
7 sty 13:43
ZKS:
Zależy co jest w podstawie tego logarytmu.
7 sty 13:44
brysia: no ono jest wlasnie z tej definicji co ZKS napisał
7 sty 13:44
Marek: a ktoś tutaj rozwiązał podobne zadanie inaczej:
log 5X=−2
5(−2)=x
x=25(−1)
x=1/25
x=0,04
7 sty 13:58
ZKS:
Pytam się Ciebie co jest w podstawie Twojego logarytmu?
7 sty 14:00
Marek: Niewiem, podałem treść zadania
7 sty 14:02
ZKS:
To jak się dowiesz to napisz okej?
7 sty 14:03
Marek: A gdzie mam to znaleźć?
7 sty 14:03
ZKS:
Tam gdzie masz napisane zadanie bo
log (5x) i log5x mają różne podstawy więc nie wiem którą wersję Ty masz.
7 sty 14:06