Gauss
student: Chciałem Was zapytać co z tym dalej zrobić ? Dokonałem przekształceń elementarnych i otrzymałem
taką macierz:
0 1 11 37
1 −1 4 14
0 1 11 15
Wydaje mi się, że układ powinien być sprzeczny.
Podaje jeszcze równania:
−2x + 3x + 3z = 9
3x − 4y + z = 5
−5x + 7y + 2z = −14
Dziękuje za pomoc.
7 sty 12:59
Basia:
kolejność zmiennych wolno zmienić (byle tak samo we wszystkich równaniach)
kolejność równań też
stąd
z + 3x − 4y = 5
3z − 2x + 3y = 9
2z − 5x + 7y = −14
i teraz operując tylko na wierszach sprowadź macierz do postaci schodkowej
(metoda Gausa−Jordana)
7 sty 14:50