Stożek napełniony wodą
Pr12: Naczynie w kształcie stożka napełniono do połowy wysokości wodą. Jaką część objętości całego
naczynia stanowi objętość wody
7 sty 11:48
Trivial:

Mamy
Wystarczy policzyć V
h oraz V
H, a wtedy odpowiedź jest
7 sty 11:53
Pr12: Skąd pewność, jak jest zorientowany stożek?
7 sty 11:54
Pr12: Ma to jakieś znaczenie od góry czy do dołu − logicznie rzecz biorąc jak będzie stał na
podstawie i napełnimy do połowy wysokości to tej wody będzie jednak więcej.
7 sty 11:55
Trivial: Skoro to ma być naczynie, to raczej w drugą stronę ciężko.

Aczkolwiek możliwe. Jeśli chcesz,
to rozważ dwa przypadki.
7 sty 11:56
Pr12: Tylko właśnie ze wzoru na objętość stożka to nie wynika, bo mam 13SH, więc jak dam
h=12 to uzyskuję to samo.
7 sty 12:00
Trivial: Zmienia się także S.
7 sty 12:01
Pr12: Chociaż chyba faktycznie to bez sensu, bo musiałby to być scięty stożek, bo w zasadzie czym
jest wierzchołek stożka, gdyby postawić go odwrotnie i chcieć coś za s dać?
7 sty 12:04
Trivial:

Mamy zależność dla stożka
Czyli
Wykorzystamy to w zadaniu.
Zatem
| | 1 | | 1 | | 1 | | α | | 1 | | α | |
Vh = |
| hSh = |
| h*πr2 = |
| h*π(tg( |
| )*h)2 = |
| πtg2( |
| )h3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
Analogicznie
Czyli:
7 sty 12:08
Pr12:
Dziękuję, chociaż nadal trudno jest mi sobie wyobrazić wierzchołek idealnego stożka jako okrąg.
Czyli tutaj mamy przypadek, że stoi na wierzchołku, ale dla drugiego przypadku tangens połowy
kąta nie będzie taki sam?
7 sty 12:25
Trivial: Tangens kąta się nie zmienia, dlatego można uzależnić długość promienia podstawy r od wysokości
h. A ten stożek 'stoi' na wierzchołku. Masz odpowiedzi do tego?
7 sty 12:27
Pr12: Nie mam odpowiedzi niestety.
W takim razie skoro tangens kąta się nie zmienia to orientując odwrotnie stożek mamy tylko inny
rysunek, ale wynik bedzie ten sam?
7 sty 12:30
Trivial:

Może być dwie sytuacje, chociaż b) jest mi trudno sobie wyobrazić.
| | 1 | | 1 | | 7 | |
Dla a) wynik to |
| , dla b) wynik to 1− |
| = |
| . Stawiam, że chodziło im o a). |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
7 sty 12:36
Pr12: W b było by dokładnie takie samo postępowanie, z tymże później odejmujemy, czyli ogólnie
zapamioętac, że skala podobieństwa ze względu na wysokość 1/8 i już pomijamy czy to może tka
stać czy nie : P
W każdym razie dziękuję
7 sty 12:41