tożsamości trygonometryczne
bar80: witam, mam do sprawdzenia dwie tożsamości. problem w tym, że kalkulatorem wiem że nimi nie są
ale nie potrafię jasno tego pokazać...
| | 1 − tg2α | | 1 + tgα | |
1) |
| = |
| |
| | tg2α(1 − ctgα)2 | | 1 − tgα | |
| | cos2α | |
2) ctgα*sinα*cosα + |
| = ctgα |
| | tgα | |
7 sty 11:37
Trivial:
1)
| 1−tg2α | | | | (ctgα−1)(ctgα+1) | |
| = |
| = |
| = |
| tg2α(1−ctgα)2 | | (ctgα−1)2 | | (ctgα−1)2 | |
| | ctgα+1 | | tgα | | 1+tgα | |
= |
| * |
| = |
| . |
| | ctgα−1 | | tgα | | 1−tgα | |
7 sty 11:42
bar80: w mianowniku chyba jest (tgα − 1)2
7 sty 11:44
Trivial:
Można sobie tak zamieniać.
(a−b)2 = (b−a)2.
7 sty 11:46
Trivial: A drugie nie jest raczej tożsamością.
7 sty 11:48
bar80: w tym pierwszym wyszło mi że lewa strona i prawa są tylko przeciwnych znaków
7 sty 11:52
Trivial: Przecież napisałem gotowy dowód.

Błędu nie ma.
7 sty 11:55
bar80: ok dzięki
7 sty 11:56
bar80: co do drugiego to skończyłem na postaci:
cos2α(1 + ctgα) = ctgα
tylko nie wiem czy mam wszystko dobrze
7 sty 11:57
Trivial: Drugie jest fałszywe.
7 sty 11:58
bar80: ok dzięki jeszcze raz
7 sty 11:59
7 sty 11:59