Marcin: liczba 3 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x)= x4-9x3+ax2+bx-36
a)znajdz współczynniki a i b dla tego wiolomianu.
b) znajdz pozostałe pierwiastki wielomianu.
Prosze o pomoc.
28 kwi 13:59
zj: (x-3)2*(x2+cx+d)=x4+x3(c-6)+x2(d-6c+9)+x(-6d+9c)+9d
d=-4
c=-3
a=23
b=3
(x-3)(x-3)(x-4)(x+1)
jeśli się nie pomyliłem w rachunkach to tak to powinno być
28 kwi 15:31
Marcin: oooo jaaa no kurcze no jakos słabo kumaty jestem bo nie wiem skad to sie wzieło jesli
mozesz to rozpisz mi to jakos bede wdzieczny
28 kwi 15:47