nie umiem dzielić wielomianów, pomoże ktoś?
herba: (x4 − 2x3 + mx2 + nx +12) : (x2 − 5x + 6)
7 sty 11:15
M:
19 lut 17:46
Jolanta:
x2+8x+2
x4−2x3+mx2+nx+12 : (x2−5x+6)
−x4+10x3−6x2
−−−−−−−−−−−−−
8x3+(m−6)x2+nx
−8x3+40x2−48x
−−−−−−−−−−−−−
(m+34)x2+(n−48)x+12
−2x2 +10x. −12
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= = =
m+34−2=,0. n−48+10=0
m=−32 n=38
19 lut 19:18
Bo_ra:
Jolu
Nie 10x
3 tylko 5x
3 (czeski bład
20 lut 00:05
Jolanta: Oj
x2+3x+2
X4−2x3+mx2+nx+12 : (x2−5x+6)
−x4+5x3−6x2
−−−−−−−−
3x3+(m−6)x2+nx
− 3x3+15x2−18x
−−−−−−−−−−−−−
(m+9)x2+(n−18)x+12
−2x2+10x−12
−−−−−−−−−−−−−−−−
=========
m+9=2. n−18=−10
m=−7. n=8
x4−2x3 −7x2+8x+12
20 lut 20:22