Stereometria
EL ANDY: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym kąt między przekątną, a płaszczyzną podstawy
jest równy 45 stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa, jeśli krawędź
podstawy jest równa 10.
Dane:
a=10 Pc=?
α=45*
25 mar 19:37
kOm4R: Pc = 2Pp + 4Pb
podstawa − kwadrat
pole boczne − prostokąt
dp = 10
√2
H liczysz z tangensa lub ctg = 1
mnożysz na krzyż, usuwasz niewymiernośc
Podstawiasz pod wzory, koniec
25 mar 19:42
kOm4R: Nie musisz usuwać pierwiastka z H = 10√2. Wystarczy dobrze podstawić pod wzór
25 mar 19:44
EL ANDY:
dp=10√2
tg45*=1
1=b10√2 /*10√2
b=10√2
Pc=2a2+4(a*b)
Pc=2*102+4(10*10√2)
Pc=200+400√2
Pc=600√2
Dobrze zrobiłem?;>
25 mar 19:57
kOm4R: jeśli b to wysokśc to dobrze, tylko pierwiastków nie dodaje sie do zwykłych liczb ,wiec
ostatnia linijka jest źle, przedostatnia OK
25 mar 20:03
EL ANDY: Pc=200+400*√2 − chodzi o to, że mnożenie ma pierwszeństwo, więc nie mogę dodać 200+400
skoro tak jest, tak?;>
25 mar 20:14