Pochodna z definicji
sandra: | | pi | |
Oblicz pochodna z definicji z sin2x dla x= |
| |
| | 2 | |
Ciagle wychodzi mi 0 a ma byc −2
7 sty 00:29
Godzio:
| | | | 2x − π | | 2x + π | | 2sin( |
| )cos( |
| ) | | | 2 | | 2 | |
| |
= limx→π/2 |
| = |
| | | |
2 * 1 * cosπ = − 2
7 sty 00:38
sandra: A nie powinno sie liczyc lim przy h−>0 a za x podstawiac pi/2 ?
7 sty 00:45
Godzio:
Jak kto lubi, ja wziąłem tą definicję, jeśli chcesz z h to pokaż jak liczysz, ja wskażę błąd,
bo nie chce mi się drugi raz rozpisywać tego samego praktycznie
7 sty 00:46
sandra: | | f(pi/2 + h ) − f( pi/2) | |
lim h−>0 |
| |
| | h | |
| | sin2(pi/2 + h ) − sin2( pi/2) | |
lim h−>0 |
| |
| | h | |
| | sin(pi + 2h ) − sin( pi) | |
lim h−>0 |
| |
| | h | |
i ciagle symbol 0/0 nawet regula L Hospitala nie pomaga...
7 sty 00:53
Godzio:
Zastosuj wzór na różnicę sinusów, a wyjdzie
7 sty 01:07