fizyka grawitacja
kamila: Wierzę w Was ludzie, że i również z fizyki mi pomożecie

Jakiej ilości energii potrzeba aby oddalić masę m od powierzchni ziemi na wysokość równą
podwójnemu promieniowi ziemi. Dane: promień ziemi, masa ziemi.
Potrzebuję pomocy jak to ruszyć..
napewno będzie
E=Ep+Ek
I jaką zależność należy wyprowadzić?
6 sty 23:41
Gustlik: Wzór na energię potencjalną względem środka Ziemi lub innego źródła pola grawitacyjnego:
| | Nm2 | |
G=6,67*10−11 |
| − stała grawitacji |
| | kg2 | |
M − masa źródła pola, np. Ziemi
m − masa danego ciała
r − odległość ciała od źródła pola, np. od środka Ziemi.
Energia potencjalna ciała na Ziemi:
| | Mm | |
Ep1=−G |
| , R − promień Ziemi |
| | R | |
Energia na wysokości h=2R:
E=E
p2−E
p1=... dokończ
7 sty 00:54
kamila: dzięki bardzo !

chodziło mi właśnie o to ostatnie równanie , a mam pytanko, skąd wiemy że to
trzeba właśnie odjąć?
7 sty 12:13
Trivial: A jak myślisz?
7 sty 12:22
Gustlik: Kamila wiadomo to z zasady zachowania energii. Jeżeli przenosisz ciało na wyższy poziom,
np. podnosisz to nadajesz mu większą energię potencjalną. Skąd się ona bierze? Kosztem pracy
wykonanej przez Ciebie. Ta praca to różnica energii potencjalnych na obu poziomach.
8 sty 01:18